Stúdió tánckar megalakulása

A Stúdió tánckar 1973 augusztusában alakult meg azzal a céllal, hogy professzionális néptáncosokat képezzen elsősorban a KISZ együttes számára.

Korábban ugyanis az együttes, nagy létszámú tánckarral, zenekarral, időnként még kórussal is kiegészített látványos előadásokat tartott, de egyre több olyan felkérés érkezett az együtteshez, amit kis létszámú tánckarral és zenekarral kellett teljesíteni.

Az egyre szaporodó, kis létszámú előadás lebonyolítására jelentkező igény szükségessé tette, egy bármikor mozgósítható hivatásos tánccsoport létrehozását.

Ezt a döntést az is kikényszerítette, hogy akkortájt Magyarországon nem volt hivatásos néptáncos képzés, illetve a Balettintézet is csak 1972-ben indította el a néptánctagozatot.

A helyzetet az is bonyolította, hogy a már működő hivatásos együttesek is az amatőr együttesektől csábították el a tehetségesebb néptáncosokat.

Somogyi Tibort koreográfust kérték fel a Stúdió tánckar megalakítására és vezetésére.

Eleinte egy óra balett és egy óra “Somogyi” technika volt a napi tréning, de a Mester elég hamar összerakott egy kétrészes műsort és megkezdte „menetelését” a Stúdió tánckar.

Általában 100-150 előadás, de volt olyan esztendő amikor 200 felett volt az előadások száma.