Köszöntő

/ Azzal a kitörölhetetlen alázattal és tisztelettel hoztam létre ezt a gyűjteményt, amely életemet végletesen meghatározó módon alakították az együttesben eltöltött éveim alatt.
Mélységesen megható az a szeretet, amellyel az egykori tagok visszaemlékeznek, és őrzik emlékeiket az együttes 60 éves fennállásáról. Ez nagyban segített a honlap elkészítésében. Köszönöm.

Az Együttes valamennyi növendéke nevében, köszönettel és hálával gondolok és emlékezem az intézmény vezetőinek, szakmai mestereinek és dolgozóinak több évtizeden át végzett áldozatos és kitartó nevelő munkájára.
Általuk váltunk testileg, szellemileg és érzelmileg, a kultúra és a művészetek iránt fogékony, humánus emberré.
Oly mértékben kovácsolták össze a fiatalságot, hogy ez által, életre szóló barátságok, számtalan szerelem, és sok házasság jött létre.
Igazi „csapat” lettünk.

Ahogy az élet nagy klasszikusa mondaná: köszönet illeti mindazokat, akik megosztották éveken át őrizgetett emlékeiket, amely nélkül ez a gyűjtemény nem jöhetett volna létre. / V.G.

Kedves Látogató!
Kedves Barátunk!

Köszönjük megtisztelő érdeklődésedet honlapunk iránt.

Azzal a céllal hoztuk létre ezt a felületet, hogy a széles nyilvánosság elé tárjuk és bemutassuk egy nagyszerű kulturális intézmény életútját.

Az érdeklődő látogató számára bizonyára mást jelent ez a gyűjtemény, mint számunkra, akik részesei lehettünk ennek a több évtizeden át tartó nagy kalandnak.

Többségünk gyermek fejjel került az együttesbe, amikor még nem sejthettük, hogy mennyi élményben, szellemi, művészeti gazdagodásban, mennyi emberi kapcsolatban lesz részünk.

Talán megkésve teszünk kísérletet arra, hogy összegyűjtsünk minden dokumentumot és emléket, ami méltó tárháza lehet ennek az egyedülálló, több generáción átívelő Kultúrintézménynek, de legalább elkezdtük.

A honlap tartamában található anyagokat, a régi tagság személyes naplói, a ma még fellelhető újságcikkek, rögzített interjúk, plakátok és egyéb írásos dokumentumok alapján állítottuk össze.
Igyekszünk mindent a valóságnak megfelelően, személyes megjegyzés nélkül  közzétenni.
Valószínűleg sok olyan részt találsz a gyűjteményben, ami minden bizonnyal csak a volt tagságnak bír különösebb jelentőséggel, de elengedhetetlennek tartjuk, hogy valamennyi fellehető mozzanatot, mint egy kordokumentumot, átmentsünk az jövőnek.

Ha Te magad nem is, de valamelyik családtagod, ismerősöd, vagy azok ismerősei voltak tagjai az Együttesnek, reméljük még sokáig emlékezni fognak a legendás KISZ Központi Művészegyüttes Rajkó zenekarának, tánckarának, kórusainak, szimfonikus zenekarának, irodalmi csoportjának, felejthetetlen művészi produkcióira.

Abban a reményben kívánunk kellemes barangolást, hogy felfrissíthetjük emlékeidet, vagy csupán  bepillantást nyerhetsz egy korszak ifjúságának kulturális életébe.

13 thoughts on “Köszöntő
 1. Varga Guszti részére!
  Kedves Barátom,volt osztálytársam…koromnál fogva nagyon megilletődtem ezen a nagy munkán amit itt csinálsz. Gratulálok és további jó egészséget kívánok Neked és minden régi ismerősömnek. Tisztelettel és Szeretettel gondolok a régi szép időkre.
  Garai Lajos ,Budapest …

 2. Üdv minden régi tagnak!

  Örömmel látom azt a lapot.
  Az együttes húsz éves fennállásának jubileumi műsora a Madách színházban volt. Három felvonásból állt. A másodikban az úttörő irodalmi csoport adta elő Naszreddin hodzsa című gyermek színdarabot. Ennek a darabnak volt főszereplője Naszreddin (Lippai Sándor) és Dzsafar (Szerednyei Béla). Szólistaként az irodalmi csoportban tettem a dolgomat és nagy örömömre a Naszreddin szerepet játszhattam Szerednyei Bélával. Szép gyerekkor volt sok emlékkel.
  Üdv: Lippai Sándor

 3. Kedves Táncosok!
  Tolmácsolni szeretném Fröhlich Árpi, régi táncostársunk karácsonyi jókívánságait.

  “We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year, with lots of love
  Judy and Arpy

  Kellemes Karacsonyi unnepeket es boldog uj esztendot kivanunk, sok szeretettel
  Judit es Arpi”

 4. Amit tudok a kórusmuzsikáról és a karvezetésről mind ott tanultam Rudi bácsitól!
  Hogy énektanár és karvezető lettem az az Ő ” érdeme”! Csodálatos évek voltak 1960.-tól haláláig lehettem a “balkeze”,
  az uttőrőkórussal már mint karnagy 1984-ig.

 5. 1974 -től kb. 13 évig voltam tagja a Központi Kórusnak, és csak azért nem tudtam tovább jarni,mert nem lehetett a munkaidőmmel összeegyeztetni. Az ott töltött évek, a próbáktól az utazásokig,a tarsaságtól és elsősorban Rudi bácsi személyétől úgy rögzödtek,hogy soha nem felejtem el!
  Ilyen nagyszerű humanistát,pedagógust és szakembert azóta sem ismerek.Számomra megtiszteltetés és örök emlék marad az Együttes!

 6. Meleg erzessel es halaval gondolok vissza a Rottembiller utca 20-22 ben toltott aranylag roved idore. A gyermek-korusnak voltam a tagja ( Darazs Arpad / Subik Istvan vezetesevel ). Hegedu es szolfezs tanulast is ott folytattam ( elozoleg a Knezits-utcai Zeneiskolaban tanultam, es a Mester utcai Zeneiskola diakzenekaraban jatszottam ).Gyermekemlekek, de nekem nagyon kedvesek, egy zenei csaladra talaltam .1956-ban szuleimmel elhagytuk Magyarorszagor es csaladommal az Egyesult Allamokban elek. Azota is vissza-visszagondolok szerepleseinkre, a balatoni taborra, a felnott-korussal valo fellepesre ( ha jol emlekszem a Zeneakademian ), a Nemzeti Szinhazban valo karacsonyi eloadasunkra, a Kelet- Nemet foci csapatnak tartott koncertre, karmesterunk szamos megjegyzesere, es kulonosen az ott tanult korus -muvekre , ill. Bartok dalokra (pl. Joszagigezo ), stb. 72 evesen emlekeim lelki taplalekkent tartjak bennem az erot.
  Kivanok minden fiatalnak hasonlo szerencset !!! Koszonom, hogy meghallgattak ;
  Maradok Magyar szeretettel:
  Korblne, Czafit Angyalka ( Angela ) Anna

 7. Szia Guszti!
  Az apósom nevét nem látom id. Füleki Béla és gondnokságon belűl szinpadmester volt.

 8. Életem legszebb időszaka volt az ott eltöltött 10 év /10 éves koromtól 20 éves koromig/, először a regősöknél, aztán a Központi Kórusban /Lantos kórus/
  Mindenkinek kívánok ilyen tizenéves éveket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Protected by WP Anti Spam

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .